2016. november 13., vasárnap

Hogyan írjunk fényképre szöveget? Power Point 1.

Most azt fogom bemutatni, hogyan tudunk egy általunk készített fényképre pl. motiváló szöveget varázsolni.





Én erre a célra a Microsoft Power Pointot használom.

Start


Ha Windows 10 alatt dolgozol, akkor megtalálod ezt a programot a Start menüben.
  1. Kattints a tálcád bal alsó sarkában levő kis Windows ikonra
  2. A felugró ablakban ne törődj semmivel, csak kezdd el beírni azt, hogy "Power Point".
  3. Valószínűleg az első 3-4 betű beírása után már ki is ad egy listát, amiben megtalálod ezt a programot is (Power Point asztali alkalmazás néven)
  4. Kattints rá - és már be is jött a felülete. Az ablak bal oldalán a legutóbbi fájlok listája látható - amikor már hoztál létre alkotásokat ezzel a programmal. A jobb oldalon pedig üres sablonok, amiket ki lehet választani új alkotások létrehozásához.
  5. Itt válaszd ki a sok kép, azaz sablon közül a legelsőt, ami alatt az "Üres bemutató" felirat látható.
  6. Ekkor kezdhetjük a munkát.
  7. A kiválasztás után egy új munkafelületet látsz a képernyőn. A nagy részét az új, üres sablon tölti ki, bal oldalon egy kicsi üres sablon van - itt fogod majd látni egymás alatt az elkészült képeket, amiket egy menetben készítesz. Ha kilépsz a programból, akkor itt már nem jelennek meg a kilépés előtt létrehozott képek. Az ablak tetején pedig a menüsor látható.
  8. Az új sablonban alapból Címet és Alcímet lehet beírni. Ha fényképet szeretnénk feliratozni, akkor szeretnénk pontosan úgy elhelyezni a szöveget, ahogy mi akarjuk, betűket választani stb. Ehhez nem megfelelő a cím-alcím opció, ezért most ki fogjuk törölni.
  9. Vidd az egér kurzort a "Cím beírásához kattintson ide" szövegdoboz pontozott keretére, olyan helyre, ahol megjelenik egy kereszt, amelynek minden végén nyilak vannak. Ekkor kattints egyet, így kijelöli a szövegdobozt.
  10. Nyomj egy backspace vagy delete billentyűt, erre eltűnik az egész szövegdoboz.
  11. Ezután vidd az egérkurzort az alsó szövegdoboz keretére ugyanúgy, és ismételd meg a fenti törlést.
Ekkor egy üres mező áll rendelkezésedre.

Fénykép behelyezése


Most azt mutatom meg, hogyan tudod ide behelyezni a saját fényképedet.

(Lehet persze idegen fényképet is behelyezni, de ezzel vigyázni kell - szerzői jogok! Én csak saját fényképet használok.)
  1. A képernyő jobb felső sarkában található egy kis ikon, egy vonal. (Az X gomb -amivel be tudod csukni az adott programot- mellett kettővel balra.) Ha ráállsz, akkor azt írja ki, hogy "kis méret". Erre kattints rá. Ekkor leteszi tálcára az adott oldalt, vagyis eltűnt a képernyőről.
  2. Keresd meg a képernyő alján, a tálcán a Power Point ikonját, mert szükséged lesz rá! Egy narancssárga füzetecskét látsz, amire egy nagy P betű van írva.
  3. Most nyisd meg a saját gépeden azt a mappát, ahol az a fénykép található, amire írni szeretnél.
  4. Rákattintva válaszd ki az adott a fényképet.
  5. Ezután jön a bűvészmutatvány. Áthúzzuk a fényképet egyik helyről a másikra. Ezt úgy tudod megtenni, hogy ráállsz a fényképre az egérrel, lenyomod az egér bal gombját, és folyamatosan nyomva tartva elkezded húzni az egérkurzort lefelé (látni fogod, ahogy halványított formában a kép jön az egérkurzorral együtt) - egészen addig, míg a tálcán látható Power Point ikon fölé nem ér. Tartsd továbbra is nyomva az egér gombját!
  6. Amikor a Power Point ikon fölé értél, újra megjelenik a program felülete. Látni fogod az üres sablonodat - de ekkor már nem látod a fénykép halvány másolatát, hanem csak egy kis pontozott keretet. Ez jelzi, hogy továbbra is fogva tartod a fényképet. 
  7. Húzd tovább a fényképet az egérkurzorral, egészen addig, amíg az üres sablon fölé nem érsz. Ekkor elengedheted a fényképet, azaz az egér bal gombját. Általában néhány mp múlva megjelenik a fényképed az adott oldalon.
Eljutottunk odáig, hogy a fényképed már a szerkesztő ablakban van.

A szöveg


Nekiláthatunk a szöveg elhelyezésének.
  1. A fenti menüsorban kattints a "Beszúrás" menüpontra.
  2. Itt keresd meg a "WordArt" gombot. (A jobb széle felé találod)
  3. A gomb felirata alatt találsz egy kis lefelé mutató nyilacskát. Erre kattints rá.
  4. Kinyílik egy ablak, amiben többféle betűtípus közül választhatsz. Kattints rá arra a betűtípusra, ami elsőre megtetszik. Ezen később még változtathatsz - érdemes kísérletezni! Lejjebb bemutatom, hogyan.
  5. Megjelenik egy szövegdoboz a kép közepén. Ha ekkor elkezdesz írni, a szöveget a szövegdobozba helyezi, azzal a betűtípussal, amit kiválasztottál.
  6. Írd be a szöveget. Itt is nyomhatsz Entert, mint egy szövegszerkesztőben, hogy új sorba írja a további begépelt szöveget.
  7. És már ott is van a Te szöveged!

Trükkök, változtatások:

  1. A szöveged elhelyezkedését úgy módosíthatod, hogy rákattintasz valahová a szövegre, így kijelöli az egész szövegdobozt. Ekkor ráállsz valahová a pontozott szegélyre úgy, hogy a nyilacska végű kereszt megjelenjen. Ha itt kattintasz az egér bal gombjával és nyomva tartod, akkor húzni tudod az egész szöveget oda, ahová szeretnéd.
  2. Ha csak a begépelt szöveg egy részét szeretnéd más betűtípussal vagy más színnel írni, akkor kattints az adott szóra, és a "Kezdőlap" menüben válaszd ki az adott típust.
  3. Ha a betűtípust kiválasztottad, akkor megjelenik a "Rajzeszközök, Formátum" menüpont. Ha erre rákattintasz, sok egyéb lehetőség közül is választhatsz. Ez a menü két részre oszlik.
  4. A bal oldalon az "Alakzatok beszúrása" illetve az "Alakzat-stílusok" rész található. Itt azt tudod beállítani, hogy az egész szövegednek legyen-e kerete, ha igen, akkor annak milyen alakja, kitöltése, körvonala legyen. Beállíthatsz különféle effektusokat is a keretre.
  5. A középső illetve jobb oldali rész pedig a szövegre vonatkozik. Itt tudod beállítani, milyen stílusúak legyen a betűid, milyen színnel legyenek kitöltve illetve körvonalazva, és beállíthatsz különböző szöveg effektusokat is, pl legyen-e árnyéka vagy ún. ragyogása a betűidnek.
  6. Ha más színnel szeretnéd írni a szöveget, mint amit most látsz a képernyőn, akkor a fenti menüsorban a nagy "A" betű melletti "Szöveg kitöltése" menüpont melletti kis nyílra kattints.
  7. Ha szeretnéd, hogy körvonalazott betűid legyenek, akkor a szintén nagy "A" betű melletti "Szöveg körvonala" menüpont nyilacskájára kattintva tudod kiválasztani, milyen színe és vastagsága legyen a körvonalnak (a vastagság a felugró ablak alján látható, ha ráállsz, akkor megmutatja a lehetséges vonalvastagságokat. Itt tudod kiválasztani a Neked megfelelőt).
  8. Ha a legalsó nagy "A" betű melletti kis nyílra kattintasz (Szövegeffektusok menüpont), akkor akár árnyékolhatod, fazettázhatod, térben elforgathatod, vagy épp hullámosra varázsolhatod a szövegedet.

Mentés

Nagyon fontos, hogy a kész munkánkat mentsük el.


  1. A munkaablak bal felső sarkában található mentés gombra kattintva a Power Pointban elmenti az adott képet.
  2. A gombra kattintva egy új ablak jelenik meg, ahol a felső beíró sorba beírhatom a kép nevét
  3. Az alsó sorba a mentés típusát. Az ablak jobb szélén található kis lefelé mutató nyílra kattuntva felugrik egy lista. Ebben célszerű a JPEG fájlformátumot kiválasztani.
  4. A beíró ablakok alatti listában kiválaszthatom, hová mentse el a képet. Ha az itt felsorolt mappák egyikébe akarom menteni, akkor annak a nevére kattintok rá, így belép az adott mappába. ha itt nincsen felsorolva az adott mappa, akkor a beíró sorok feletti kék felfelé nyílra kattintva addig lépkedek felfelé a mappák hierarchiájában, amíg elérek egy olyan szintre, ahol már látom azt a mappát, amibe menteni szeretnék, vagy amely mappában található az a mappa, amibe menteni akarok.

Sok érdekes dolgot lehet vele csinálni ezzel a programmal, érdemes vele kísérletezni.

Jó munkát! :-)




2 megjegyzés:

  1. Koszonom, a blogod es az instrukcioid nagyon sokat segitett.
    Nehezen kezdtem, szemmel iranyitom a komputerem, de sikerult. Blogot irok.
    Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edus! Nagyon örülök, hogy segít a blogom! Nagyon sok sikert kívánok szeretettel: Marika

      Törlés