2016. július 14., csütörtök

6. Mit találsz az egyes menüpontok alatt? Elrendezés

Itt tudsz olyan modulokat hozzáadni a blogodhoz, amelyek segítségével új funkciókat építhetsz a blogodba, és tudod ezeket a modulokat szerkeszteni is.

Ilyen modul például az oldalak megjelenítése, vagy a címkefelhő is.




Ha kiválasztod az "Elrendezés" menüpontot, akkor az ablakban egy olyan oldal jelenik meg, ahol a következő dobozok láthatóak:

Favicon


Ez az a kis jelecske, ikon, amely többek között most is látható a böngésződ azon fülén, amelyen állsz: egy narancssárga négyzetben a nagy "B" betű. Ez a Blogger faviconja.

Ha szeretnél saját favicont, akkor saját képet kell feltöltened a Favicon blokk "Szerkesztés" szövegére kattintva.

Navbar


Ha ennek a blognak a tetejére görgetsz, akkor legfelül látsz egy kissé világosabb narancssárga csíkot, amelynek a bal szélén van a Blogger nagy B betűje. Ez a Navbar sor.

Itt kiválaszthatod, milyen színű legyen. Ha az áttetszőt választod, akkor a blog alap színe tűnik át.

Fejléc


Ezen az oldalon itt látható a "Blogspot-Blogger Kisokos" felirat.

Ha rákattintasz a Szerkesztés szóra, akkor a felugró ablakban beírhatod a Blogod címét és leírását (ez utóbbi kissé félrevezető, mert ez tulajdonképpen egy alcím - nálam ez a "Blog építés lépésről-lépésre" felirat)

Kiválaszthatsz egy képet is, amit fel szeretnél tölteni, és eldöntheted, hogyan szeretnéd elhelyezni ezt a képet.

Ha készen vagy, mentsd el kilépés előtt.

Oszlopokon keresztül átívelő szakasz


Ez a fejléc alatti rész, ahol nálam a Főoldal, Tartalomjegyzék, "Milyen gép és milyen blog" címek láthatóak.

Ebben a dobozban van egy "+Modul hozzáadása" kattintható szöveg. Ha erre kattintasz, akkor felugrik egy ablak, amelyben a választható modulok listáját találod.

Ebből kiválaszthatod, melyik az, amelyiket ide akarod beépíteni. Ide azonban csak egyetlen egy modult tudsz beépíteni, tehát ha már egyet kiválasztottál, akkor a dobozból el is tűnik a "+Modul hozzáadása" szöveg.

Én ide szoktam beépíteni az "Oldalak" modult, amely lehetővé teszi, hogy egy menüben állandóan láthatóak legyenek az oldalaim. A hogyanról EBBEN a bejegyzésemben írtam.


Cross-Column 2


Ebbe a fejléc alatti második átívelő szakaszba a Téma menüpont Elrendezés alpontjában lehet modulokat behúzgálni.


Elsődleges


Itt jelennek meg a blogbejegyzéseid.

Ha itt a szerkesztés gombra kattintasz, akkor felugrik egy ablak, amelyben sok mindent állíthatsz, hogyan nézzenek ki a bejegyzéseid.

Itt tudod pl azt is beállítani, hogy milyen szöveg jelenjen meg a fő oldalon, amelyre kattintva be lehet lépni az adott bejegyzés oldalára. Alap esetben ez a "További bejegyzések" szöveg, ezt átírhatod pl "Olvass tovább" vagy "A teljes bejegyzéshez kattints ide" vagy "Katt ide a folytatáshoz" vagy valami Neked tetsző egyéb szövegre.

Be tudod kattintani azt is, hogy mi jelenjen meg a bejegyzések mellett. Pl. kiírja-e, hogy ki hozta létre a bejegyzést és mikor, legyenek-e megosztás gombok, jelenjenek-e meg a címkék, amelyeket az adott bejegyzéshez rendeltél stb.

A kis ablak aljára gördítve találsz egy olyan részt, hogy "Elemek elrendezése". Itt húzással tudod az egyes, szaggatott vonallal jelzett blokkokat átrendezni, mi hol jelenjen meg.

Ha itt végeztél, MENTSD EL a felugró ablak alján levő Mentés gombra kattintva.

Sidebar-left és Sidebar-right


Ez a bal és jobb oldali sáv, amelyhez ugyanúgy tudsz modulokat hozzáadni, mint ahogy az Oszlopokon átívelő szakasznál írtam.

Kiválaszthatod pl a Blogarchívum modult, amely megkönnyíti a dátum szerinti tájékozódást.

Vagy kiválaszthatod a Címkék modult, amelynek segítségével akár menüt is létrehozhatsz. Erről ITT írtam részletesen.

Footer


Ezekbe a részekbe is tetszés szerinti modulokat húzhatsz.

Lábléc


Itt, a lap alján jelenik meg, hogy a Blogger üzemelteti a blogodat, és hogy milyen témát - azaz sablont - használsz. Ha a Szerkesztésre kattintasz, akkor ide írhatsz szerzői jogi nyilatkozatot is, ha akarsz.


Az egyes sávok valamint az egész blogod szélességének beállítása a Téma menüben lehetséges.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése